jeroglífico

Els antics egipcis van desenvolupar un sistema d'escriptura basat en jeroglífics, és a dir, en l'ús de signes i dibuixos. L'escriptura jeroglífica egípcia va constituir un misteri durant molt de temps: no va ser fins a mitjan segle xix que es va poder descodificar i, per tant, entendre què hi deia.

La clau per desxifrar els jeroglífics egipcis va ser el descobriment l'any 1799 de la Pedra Rosetta, una pedra on s'havien copiat els decrets dictats pels sacerdots de Ptolemeu, a la ciutat de Memfis, cap al 196 aC.

Piedra de Rosetta

La Pedra Rosetta és de granit i conté el mateix text escrit de tres maneres diferents: en jeroglífics, en egipci demòtic i en grec. Combinava aquests tres tipus d'escriptura amb la finalitat que tant els sacerdots com els oficials del govern com els dirigents d'Egipte poguessin entendre què hi deia: els jeroglífics s'usaven en els documents religiosos importants, l'egipci demòtic o popular era l'escriptura comuna d'Egipte i, finalment, el grec era la llengua dels dirigents del país a l'època de Ptolemeu.

A partir del text grec, el científic anglès Thomas Young (1773-1829) va començar a relacionar alguns dels símbols i signes dels textos gravats a la pedra i va crear una correspondència entre ells. Aquesta gran tasca la va culminar el famós egiptòleg francès Jean-François Champollion (1790–1832), que va desxifrar la totalitat dels jeroglífics inscrits a la pedra; això va permetre aprofundir molt més en el coneixement de la història de l'Antic Egipte. Aquest pas transcendental no va ser fruit de la casualitat: Champollion sabia llegir grec i copte, cosa que li va permetre traslladar signes de l'egipci demòtic al copte i desxifrar, finalment, els jeroglífics.

Avui dia, la Pedra Rosetta es pot admirar al Museu Britànic de Londres, al Regne Unit. Clica sobre l'enllaç següent per saber-ne més coses.
Museu Britànic

En el vídeo pots fer un viatge en el temps per descobrir els diversos sistemes d'escriptura que han existit al llarg de la història.


Vols saber com s'escriu el teu nom en escriptura jeroglífica? Segur que et sorprendrà!
desarrollosdg.com